28 Feb 2014

[Throwback Story] Prepared for Winter :)

Bismillah

Assalamualaikum semua. Moga hari ini, awak awak dan awak semua sihat dan bahagia saja. Hari ni, Rabiatul nak mulakan cerita yang tertangguh selama 1 tahun. Lama kan. Nak buat macam mana. Banyak sangat kerja. Hahah, salahkan kerja lak. Padahal, sendiri yang malas.

Okey, sebenarnya Rabiatul tak pergi bersama keluarga saja. Rabiatul pergi bersama kawan-kawan mama dan papa. Ramailah juga. Adalah dalam 55 orang. Kalau tak percaya, boleh tengok gambar kami semua kat Tian An Men dan Great Wall.


Sebenarnya, bukannya Rabiatul rancang sebulan dua je masa nak pergi. Kami rancang dalam 10 bulan sebelum pergi. Semestinyalah guna agensi pelancongan, tapi tak ingat dah agensi apa. 

Kenapa lama sangat rancang?

Tak semua orang mampu nak pergi melancong ke luar negara kan. Apatah lagi, kebanyakannya adalah berkerja dan mempunyai keluarga. Takkan nak melancong, terus habiskan gaji. Betul? Jadi, bila perancangan dibuat seawal mungkin membolehkan kami semua membuat bayaran secara ansuran. Maka, ia tidaklah terlalu membebankan.

Dan kami juga boleh merancang dan membeli barangan yang patut dibawa dan dipakai semasa musim sejuk sedikit demi sedikit.

Dalam masa yang sama, sudah semestinya pihak agensi kena mohonkan visa untuk kami semua. Dan bukannya buat visa hari ini, boleh lulus hari ini juga. Ia juga makan masa. Maka, membuat perancangan awal adalah yang terbaik untuk semua orang.

Okeylah, kita berhenti takat ni dulu.

Entri seterusnya, Rabiatul akan ceritakan barang keperluan yang Rabiatul dan ahli keluarga yang lain bawa untuk menghadapi musim sejuk. Gaya cakap macam nak pergi perang je kan. Hahaha...

Okeylah.

Bye.


No comments:

Post a Comment